2

 

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Benestar Social, Montse Mínguez, i el tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Rafael Peris, ha compartit aquest matí amb els jugadors de l’Actel Força Lleida i l’Handbol Pardinyes la gimcana “Viu les discapacitats” organitzada per l’Ajuntament de Lleida amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra avui 3 de desembre. A l’activitat també han assistit el president del Força Lleida, Fèlix González; la directora d’administració i finances de la Fundació Aspros, Anna Campos; el director de l’Once a Lleida, Domingo García, i Ferran de la Casa, jugador de l’equip de bàsquet adaptat d’Aspid, així com 20 alumnes del Cicle d’Intèrprets de Llengua de Signes.

La iniciativa, que compta amb el suport i col·laboració d’entitats com Aspid, Aspros i l’ONCE, pretén sensibilitzar la ciutadania sobre les dificultats amb què es troben les persones amb discapacitat. Així mateix, l’activitat que s’ha dut a terme avui al pavelló Barris Nord s’ha centrat en la idea de la inclusió de les persones amb discapacitats mitjançant l’esport. L’alcalde de Lleida ha destacat, en aquest sentit, que la sensibilització ciutadana és clau per fer efectiva la igualtat efectiva entre tots els ciutadans, “siguin quines siguin les seves diferències i, per tant, s’han de garantir els seus drets també en el món de l’esport”. 

Els jugadors de l’Actel Força Lleida i l’Handbol Pardinyes han pogut posar-se en el lloc d’aquests nois i noies que tenen algun tipus de discapcitat per per entendre millor les seves necessitats. Així, durant el decurs de la gimcana, s’ha fet un partit de bàsquet per a persones amb cadires de rodes, on han participat els membres d’Aspid; un partit de bàsquet per a persones amb discapacitat intel·lectual, amb integrants d’Aspros; i un partit de Goalball, que es tracta d’una varietat de futbol per a persones cegues ja que es juga amb la mà, com a l’handbol, però amb una pilota que incorpora sons.

La Gimcana “Viu les discapacitats” s’havia celebrat tradicionalment en diferents escoles municipals de Lleida, des de l’any 2006, en què van participat un total de 3788 alumnes de cicle mitjà. En aquesta ocasió, l’activitat s’ha dut a terme en el món de l’esport, ja que els objectius que es marquen amb aquesta activitat estan recollits en el Pla Director de l’Esport de l’Ajuntament de Lleida, com són Esport per a tothom, esdevenint un factor de cohesió scoial que contribueix al benestar de tota la societat d’una forma transversal i integradora i d’una manera específica a la integració i normalització social dels col·lectius amb necessitats especials. També recull la integració i participació de les persones amb discapacitats, afavorint la inclusió i participació de les persones amb discapacitats i fomentant accions positives i de sensibilització.

El projecte “Ara tu tens l’oportunitat; viu les discapacitats” va sorgir d’unes de les propostes del Pla local d’acció per afavorir la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitats, elaborat l’any 2006, on es demanava fomentar les campanyes de sensibilització en la ciutat.